Wanneer mag u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen?
U mag op elk door u gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften.

Zo kunt u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat uw factuur is voldaan. Een incassobureau of gerechtsdeurwaarder kan vanaf dat moment alle werkzaamheden uitvoeren om uw factuur alsnog betaald te krijgen.

Denkt u daarbij aan telefonisch herinneren, schriftelijk herinneren of aanmanen. Omdat incassobureaus en gerechtsdeurwaarders veel ervaring hebben met incasseren weten zij vaak de juiste toon te vinden. Daardoor zullen uw openstaande facturen sneller worden voldaan dan wanneer u zelf aan de slag gaat.

U mag echter pas incassokosten in rekening (laten) brengen als uw debiteur in verzuim is. Daarom adviseren wij u altijd om, voordat u uw vordering uit handen geeft, eerst uw debiteur schriftelijk in gebreke te stellen. Als u zaken doet met consumenten bent u dit, om incassokosten in rekening te kunnen brengen, zelfs verplicht.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een incassopartner?

Als u dan uw vordering uit handen gaat geven, waar gaat u heen? Wellicht is het dan goed om te weten dat iedereen zomaar een incassobureau kan beginnen, zonder te voldoen aan vestigingseisen en verplichte kwaliteits- en bijscholingseisen.

Voor gerechtsdeurwaarders gelden deze eisen wel. Incassobureaus zijn, in tegenstelling tot gerechtsdeurwaarders, ook niet onderhevig aan officieel toezicht en tuchtrecht.

Wij adviseren u daarom om kritisch en alert te zijn bij de selectie van uw incassopartner. Een onbetrouwbare of te agressieve incassopartner doet ook uw eigen reputatie geen goed.

https://www.invorderingsbedrijf.nl